9 apil 2018
Grootschalige oefening in Vught

Op 4 april jl. is er in het metrostation van Vught een terroristische aanslag gepleegd met Vx gas. Hierbij zijn meer dan 60 gewonden gevallen. Althans, dat is het scenario waar de GOE  (grootschalige ontsmettingseenheid) van de Brandweer VNOG en Witte Kruis NOG zich mee geconfronteerd zag. Onder begeleiding van de politie begaf een colonne van 15 voertuigen van de brandweer en de Ambulancedienst NOG zich naar het CBRN oefenterrein in Vught om daar hulp te verlenen.

Sinds kort oefent het CBRN-team van het Witte Kruis NOG met de brandweer samen om te functioneren in de GOE. De taken van de leden van het CBRN team hierbij zijn ondermeer de triage en stabilisatie voordat de ontsmetting van slachtoffers plaatsvindt. Het uitgangspunt is dat op het moment dat de GOE wordt ingezet, er sprake is van een grootschalig incident, waarbij er nog voornamelijk T1 en T2 slachtoffers zijn, omdat de overigen het incidentgebied al hebben kunnen verlaten. Het is dus zaak om deze slachtoffers toch zo snel mogelijk de eerste (levensreddende) zorg te kunnen bieden. Daarnaast begeleiden de teamleden de slachtoffers tijdens decontaminatie en verzorgen zij de primaire registratie en overdracht in het vervolg van de zorg in de veilige zone.

Zowel de brandweer als het CBRN-team zijn zeer tevreden over de samenwerking. We leren veel van elkaar.
Het CBRN-team Witte Kruis kan worden ingezet bij kleinschalige of grootschalige CBRN incidenten en bij incidenten waar het vervoer speciale beschermende maatregelen behoeft, zoals bij een Ebola-patient.
Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Bekijk ons cookies beleid. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hiervoor akkoord. Sluiten