De werkzaamheden van Witte Kruis ambulancezorg
Wat doen wij?

Witte Kruis verzorgt met enthousiaste en hoogopgeleide medewerkers de ambulancezorgverlening binnen de regio's Noord-Holland Noord, Kennemerland, Haaglanden, Noord en Oost Gelderland en Zeeland. Wij doen dit op een professionele en verantwoorde manier. Patiëntveiligheid en kwaliteit van zorg staan daarbij centraal.

Meldkamer Ambulancezorg

De Regionale Ambulancevoorziening wordt aangeduid met RAV; een RAV bestaat uit één of meerdere ambulancediensten (zoals Witte Kruis er één is) en een meldkamer. De meldkamer heet officieel Meldkamer Ambulancezorg en wordt afgekort met MKA. Witte Kruis is actief in verschillende meldkamers. Binnen de regio's Zeeland en Noord- en Oost-Gelderland draagt Witte Kruis tevens de verantwoordelijkheid voor de MKA.

Op een MKA komen alle aanvragen voor ambulancezorg uit een regio (RAV) binnen. Dit zijn de spoedaanvragen via het landelijke alarmnummer 112. Daarnaast komen op de MKA ook de aanvragen voor zorgvervoer binnen. Naast deze inzet van ambulances regisseert de MKA verder de inzet van het Mobiel Medisch Team (MMT), mobiele commandovoertuigen en georganiseerde vrijwillige hulpverleners.

Spoedvervoer: A1 en A2 ritten

Spoedvervoer wordt ingezet voor situaties waarbij snelle hulp wenselijk is. Er zijn twee soorten spoedeisende ambulancehulp, waarbij de indeling te maken heeft met prioriteiten.


A1: bij levensgevaar

Een A1-rit wordt ingezet als er gevaar bestaat voor het leven of voor blijvende invaliditeit van de patiënt. Bijvoorbeeld bij een verkeersongeval, verdrinking, pijn op de borst, ademhalingsmoeilijkheden of een hartstilstand.In deze situaties hanteert de ambulancesector als norm dat in 95% van de incidenten binnen 15 minuten na melding ter plaatse moet zijn.


A2: bij niet direct levensgevaar

Bij A2-riten is er geen direct levensgevaar voor de patiënt maar is snelle hulp wel wenselijk. Bijvoorbeeld in het geval van een acute (blindedarm)ontsteking, of een ongeval met gering letsel. Bij geen direct levensgevaar hanteert de ambulancesector als norm binnen 30 minuten na melding ter plaatse te zijn. Spoedritten (A1) gaan altijd voor.
 


Gepland vervoer: een B-rit

Naast spoedvervoer verzorgt Witte Kruis ook zorgvoervoer. Hierbij worden patiënten, op basis van vooraf ingeplande afspraken, van en naar het ziekenhuis vervoerd, bijvoorbeeld voor een medisch onderzoek of opname. Ook hierbij geldt: spoedritten gaan altijd voor.

 

Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Bekijk ons cookies beleid. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hiervoor akkoord. Sluiten